Tidningen Miljöaktuellt vidareförmedlar i en artikel på sin hemsida grovt förenklad och ensidig kritik från miljöpartiet rörande planarbetet med Väsby sjöstad. För oss som deltat i den lokala debatten i Väsby är det knappast en nyhet att miljöpartisterna sorterar flitigt bland sakförhållanden för att anpassa verkligheten till sina argument. Däremot förväntar man sig att en tidning av Miljöaktuellts kaliber intar ett något mer källkritiskt förhållningssätt i sitt arbete.
Miljöpartisterna är väl medvetna om att utvecklingsarbetet med Väsby sjöstad är i sin linda och att inga slutliga ställningstaganden har gjorts vad gäller planeringen. De vet också mycket väl att just frågan om att säkerställa Järvakilens fortsatta funktion är en central del av uppdraget till Stadsbyggnadskontoret.
En viktig faktor i arbetet är den naturinventering som Upplands Väsby genomförde 2007 och 2008 där kommunens naturvärden kartlades noggrannt och fördelades på lokala, regionala och nationella naturvärden. Vilka naturvärden som finns i området är med andra ord väl kännt på Stadsbyggnadskontoret. För att säkerställa frågan om Järvakilen och dess funktion har kommunen i samarbete med Ekologigruppen (som också stod bakom naturinventeringen) ytterligare kartlagt och studerat de värden och de spridningssamband som finns. Studien visar att även i det maxalternativ som studeras kan kilens funktion bevaras.
Anledningen att kommunen fått bidrag från Delegationen för hållbara städer är just de höga miljöambitionerna i området. Centerpartiet har hela tiden varit tydliga med att arbetet ska präglas av höga miljöambitioner, såväl vad gäller arkitektur och teknikutveckling som att värna naturvårdsintressen. Vi ser som en tydlig del i projektet att Väsbybor från hela kommunen ska ges bättre tillgång till de fantastiska naturområdena i kommunens västra delar. Vi vill att Väsby sjöstad ska bli en attraktiv besökspunkt såväl för den som vill ut och traska i skogen som för den som vill strosa längs strandpromenaden och njuta av solnedgången över Mälaren med en glass eller en kopp te.
Läs Miljöaktuellts artikel här: Miljöpengar till stadsbygge i naturreservat - Miljöaktuellt
Läs även intervjun med Peter Örn, ordförande i Delegationen för hållbara städer: Det var en välformulerad ansökan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar