Veckans nummer av Mitt i Upplands Väsby uppmärksammar diskussionen om kommunens satsning på ett nytt bibliotek. Bakgrunden är ett öppet brev från föreningen Bibliotekets vänner som uttrycker frustration över att frågan inte kommit längre.
Väsbycentern har drivit frågan om ett nytt bibliotek och nytt kulturhus i många år. För vårt vidkommande innebär Bibliotekets vänners arbete ett stort stöd och vi välkomnar deras engagemang.
Det som är förvånande i deras brev är när man uttrycker att biblioteket "behöver varken vara det vassaste eller eller modernaste i Sverige". Vi vill ha höga ambitioner med Kulturhuset och vår uppfattning är absolut att om vi ska investera i ett nytt bibliotek så ska det vara ett modernt och attraktivt bibliotek.
I det perspektivet kan man trots allt acceptera att processen tar lite tid. Vårt mål är att det nya kulturhuset och biblioteket ska stå klart till 2014. Det ska vara ett modernt, attraktivt bibliotek i ett kreativt, medskapande kulturhus som möter upp som ett ljus när man kommer till pendeltågsstationen.
Det borde även Bibliotekets vänner kunna tycka är värt att vänta på.
4 kommentarer:
Om centern värnar så om biblioteket är det en smula förvånande att finna att ni deltar i att skära ner budgeten för den verksamheten.
Vilken partifärg är det på ansvarigt kommunalråd i kulturfrågor, mot den bakgrunden att flera tjänster nu skurits bort och biblioteket från årsskiftet ska finansieras med en "bokpeng"?
Är det inte du Magnusson som är ansvarig för den ordningen? Och på vilket sätt menar du det skulle bidra till att vässa biblioteksverksamheten?
Anonym,
tack för din kommentar. Det har florerat en hel del missuppfattningar angående de nya ersättningssystemen för biblioteket och jag är tacksam för din fråga. Du har nämligen helt rätt i att vi vill värna och utveckla biblioteket.
Hela frågan kanske borde belysas i ett eget blogginlägg framöver men här är i alla fall två viktiga aspekter.
1) Ersättningssystemet bygger på tre delar. Antalet boklån, antalet besökare och antalet öppettimmar.
2) Kultur- och fritidsnämnden har inte skurit i budgeten för biblioteksverksamhet. Skillnaden är att biblioteket själva kan påverka sina intäkter beroende på hur duktiga man är på att nå ut med sin verksamhet.
Och det leder till att folk sagts upp. Att bokbussen är avvecklad. Att barnverksamheten minskar och så vidare.
"Har inte skurit i budgeten" ?
Fegis.
Fegis? Ursäkta om jag är lite syrlig men att skriva såna tillmälen anonymt på nätet är inte direkt ett tecken på hjältemod.
Du kan själv kolla upp Kultur och fritidsnämndens budget här http://www.upplandsvasby.se/filearchive/Enheter_EJ_blanketter/KVK/Namnder/KFN/Handlingar/2009/Handlingar-KFN-10-nov-09-webbenpdf.pdf
Biblioteket har ett effektiviseringskrav på 1%, precis som all annan verksamhet.
Det viktiga är som sagt, att biblioteket själva kan påverka sina intäkter. Inspirationen till systemet kommer från Nacka där erfarenheterna är att öppettiderna har ökat och likaså antalet besökare och lån.
Vi kommer att följa utvecklingen noga och utvärdera systemet under året. Syftet är att det ska bli bättre service till Väsbyborna.
Skicka en kommentar